Ακμή

Ακμή

Ακμή

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος του δέρματος, που εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, επηρεάζοντας πάνω από το 80% των νέων μέχρι τα 24 έτη και πάνω από το 40% μέχρι τα 25 έτη. Έχει μια μέση διάρκεια, 6 – 12 χρόνια και μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά τραύματα. Η ακμή προκαλείται από υπέρ δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων (σμηγματόρροια) σε συνδυασμό με την απόφραξη των εκφορητικών πόρων του δέρματος και τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου P acnes.

Κοινή ακμή / τύποι ακμής

Η κοινή ακμή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος της εφηβικής ηλικίας και εμφανίζεται μεταξύ 9 και 24 ετών σε γυναίκες και άνδρες μέχρι τα 25. Η πιο συχνή ηλικία είναι 14 με 18, η διάρκεια είναι 6 – 12 χρόνια. Η ακμή εντοπίζεται σε περιοχές που βρίθουν από σμηγματογόνους αδένες πρόσωπο, στήθος, πλάτη.

α) Μετά εφηβική ακμή (Ενηλίκων)

Αυτό ο τύπος είναι συνήθης σε γυναίκες στην 3η και 4η δεκαετή της ζωής. Η ακμή αυτή συνήθως υποχωρεί μετά την 4η δεκαετία όχι όμως πάντοτε. Στην μεταεφηβηκή ακμή ή ακμή των ενηλίκων έχουμε μια έξαρση πριν από την έμμηνο ρύση από 2 – 10 βλάβες. Η κύρια αιτία είναι ή ορμονο-εξάρτηση σε μεγάλο ποσοστό και πολύ συχνά μπορεί να έχουμε πολυκυστικές ωοθήκες.

β) Βρεφική ακμή

Μπορεί να είναι συχνά στην αρχή της βρεφικής ηλικίας από διέγερση των σμηγματογόνων αδένων τα ανδρογόνα των επινεφριδίων. Η ακμή αυτή εμφανίζετε στις παρειές και υποχωρεί μετά από λίγους μήνες. Παρόλα αυτά πολλές φορές απαιτείται και θεραπεία για την νεογνική ακμή.

γ) Φαγεσωρική ακμή

Πρόκειται για έναν τύπο ακμής κατά τον οποίο το δέρμα εμφανίζει φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και λευκούς φαγέσωρες (κλειστούς) τα οποία είναι στα βαθύτερα στρώματα. Και τα οποία δεν έχουν υποστεί οξείδωση όπως τα μαύρα στίγματα. Είναι μια κατηγορία ακμής μεγάλης δυσκολίας για τα ιατρεία γιατί εδώ δεν δουλεύει η αντιβίωση η ισοτρετινοΐνη.

δ) Βλατιδοφλυκταινώδης

Αυτό ο τύπος είναι ο πιο συχνός, συνήθης θέσης εντοπισμού είναι στο πρόσωπο, θώρακα, ώμοι, το εξάνθημα είναι ποικιλόμορφο και χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες και ουλές. Είναι μια σοβαρή μορφή ακμής.

ε) Κυστική ακμή

Είναι μια βαριά μορφή ακμής, οι βλάβες αποτελούνται από βλατίδες, οζίδια και κύστες. Συνήθως στην αποδρομή αφήνουν ουλές και μελάγχρωση. Οι ουλές μπορεί να είναι ατροφικές, υπερτροφικές ή χειλοειδή. Μπορεί να εμφανίζονται πρόσωπο, θώρακα και πλάτη. Εδώ απαιτείται ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με επεμβατικές θεραπείες.

στ) Κεραυνοβόλος ακμή

Είναι βαριά κυστική μορφή σε άνδρες κυρίως, 13 έως 17 έτος με διαπύηση και εξ’ έλκωση  όπου μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες.

ζ) Τροπική ακμή

Λόγω μεγάλη υγρασίας, κυρίως για ναυτικούς που ταξιδεύουν σε τροπικές θάλασσες. Αυτή η μορφή ακμής παρατηρείται συνηθέστερα σε υγρά και θερµά κλίµατα (τροπικά) καθώς και σε άτοµα που το εργασιακό τους περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Εμφανίζεται κυρίως σε ναυτικούς, χαρακτηρίζεται από βλατίδες με αιφνίδια έξαρση και οι βλάβες υποχωρούν με την αλλαγή του περιβάλλοντος.

η) Θερινή ακμή

Εμφανίζεται μετά από έκθεση στο ήλιο σε γυναίκες μεταξύ 20 – 25 χρονών.

θ) Επαγγελματική ακμή

Σε ασθενείς που εργάζονται και έρχονται σε επαφή με έλαια χημικά και πετρελαιοειδή.  Αυτός ο τύπος ακμής εµφανίζεται σε ασθενείς που έρχονται σε επαφή µε ορισµένες ουσίες στον εργασιακό τους χώρο όπως έλαια, χημικά, πετρέλαιο κ.ά.

ι) Τραυματική Ακµή

(νεαρών κοριτσιών-γυναικών έως την 3η δεκαετία): Οι βλάβες της τραυματικής ακμής (προκλητή ακμή, δηλαδή ακμή που την προκαλεί το ίδιο το άτομο) είναι σχεδόν αποκλειστικά αυτές που προκύπτουν από τον αυτοτραυματισμό των ατόμων. Παρατηρούνται μετατραυματικές μελαγχρώσεις σαν «γεωγραφικός χάρτης» και ουλές, ενώ οι βλάβες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο. Οφείλεται κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες, συναισθηματική απογοήτευση και στρες. Οι μελαγχρωματικές ουλές που δημιουργούνται απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς από τον θεράποντα ιατρό για την αντιμετώπισή τους καθώς οι πάσχοντες από αυτό το είδος ακμής είναι αδύνατον να πειστούν ώστε να εγκαταλείψουν αυτή τη συνήθεια, επομένως η ψυχολογική υποστήριξη, αν και με αμφίβολα αποτελέσματα, κρίνεται πολλές φορές αναγκαία.

κ) Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους Νόσος

Πρόκειται για μια χρόνια ακμοειδή διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου, που συνοδεύεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη, οδηγώντας σε ερύθημα και τελικά σε ευρυαγγείες. Δε φαίνεται να συσχετίζεται με την ακμή αν και συχνά συνυπάρχει. Αρχικά εμφανίζονται μικροσκοπικές βλατιδοφλύκταινες και οζίδια με χαρακτηριστική συμμετρική κατανομή στο πρόσωπο και αργότερα τη θέση του εξανθήματος μπορεί να πάρουν ευρυαγγείες. Η ροδόχρους ακμή αποτελεί αιτία σημαντικής αισθητικής παραμόρφωσης. Διαβάστε Περισσότερα για την Ροδόχρους Ακμή.

λ) Ακμή από καλλυντικά

Mία πολύ συχνή μορφή ακμής στις γυναίκες όπου γίνεται λανθασμένη χρήση διαφόρων καλλυντικών προϊόντων και οφείλεται σε ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους και χαρακτηρίζονται σαν φαγεσωρογόνες ουσίες. Χαρακτηρίζονται από κλειστούς φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες κυρίως στο πρόσωπο.

μ) Ακμή από φάρμακα

Η ακµή αυτή προέρχεται από φάρµακα τα οποία χορηγούνται είτε τοπικά (κορτικοστεροειδή) είτε συστηµατικά (ανδρογόνα, οιστρογόνα κ.ά.)

Ακμή και διατροφή

Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι τροφές επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό (περίπου 5%) άρα δεν αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης ακμής όπως πίστευαν παλαιότερα. Παρόλα αυτά καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, λίπους, γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και παράγωγα) και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ευνοούν την ακμή. Πιστεύεται ότι υπάρχει μία συσχέτιση της πρώιμης εμμηναρχής με τη βαρύτητα της ακμής και ίσως είναι βαρύτερη όταν η εμμηναρχή είναι πρωιμότερη. Εφηβεία, κύκλοι περιόδου, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση και στρες αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες υποτροπών.

Αντιμετώπιση της ακμή

  • Τοπικές θεραπείες, πραγματοποιούνται.
  • Με τοπικά αντιβιοτικά.
  • Ρετινοειδή.
  • Υπεροξείδιο του βενζολίου.  
  • Συστηματικές θεραπείες από το στόμα κυρίως γίνεται με αντιβιώσεις, τετρακυκλινες, ισοτρετινοΐνη.
  • Όταν έχουμε ορμονόεξαρτηση υπάρχουν θεραπείες με αντισυλληπτικά και αντιανδρογόνα.

Η ακμή γενικά δεν επηρεάζει την υγεία μας αλλά προκαλεί μία τεράστια ψυχολογική ενόχληση. Στο Derma Laser Clinic οδηγούμε τους ασθενείς μας σε ένα πρόγραμμα τριών (3) θεραπειών:

  1. Θεραπεία τρέχουσας ακμής: Μετά από λεπτομερή έλεγχο και ανάλυση του δέρματος καθώς και την ανάλυση του lifestyle του καθενός, ο Ιατρός εξατομικεύει ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για την εξαφάνιση των ακνεϊκών βλαβών και τη βελτίωση του δέρματος.
  2. Πρόληψη υποτροπών ακμής: Προσδιορίζεται η κατ οίκον θεραπευτική εφαρμογή συντήρησης με φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα καθώς και οι περιοδικές συνδυαστικές εφαρμογές στο Ιατρείο μας για να είναι η ακμή πάντοτε απούσα.
  3. Πρόληψη και θεραπεία ουλών: Επαγγελματική θεραπεία και ιδιαίτερη κατ οίκον φροντίδα με προϊόντα μειώνουν το ρίσκο για δημιουργία ουλών. Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρός έχει ένα πρωτόκολλο από λιγότερο επεμβατικές τεχνικές έως πιο επιθετικές για κάθε ασθενή και για κάθε τύπο ακμής και ουλών.

Αντιμετώπιση της ακμής και θεραπεία

Η τοπική αγωγή αντιμετώπισης ακμής είναι αρκετή για την ήπια κοινή ακμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες), με ισοτρετινοϊνη και ορμονοθεραπεία καθώς και πολλές μοναδικές συνδυαστικές θεραπείες.

Στα Derma Laser Clinic η ακμή σε όλες τις μορφές της βρίσκει τη λύση της σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπειών. Διαμορφώνονται ατομικές συνδυαστικές θεραπείες με τις οποίες μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχουμε τον καθαρισμό των φαγεσώρων (κλειστών-ανοιχτών), των κύστεων και των φλεγμονωδών βλαβών. Βελτιώνουμε στο μέγιστο τις ουλές όλων των μορφών σε πρόσωπο και σώμα. Δερματολόγος στην Θεσσαλονίκη Ανέστης Ουζουνίδης. Στο χώρο μας γίνονται συνδυαστικές συνεδρίες με:

  1. Xημικά peeling
  2. Bluelight laser
  3. Fractional laser
  4. Nd-YAG laser
  5. Needling
  6. Spectra Peel
  7. ΡRΡ
  8. Ραδιοσυχνότητες. 

 

 

ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+