Ροδόχρους Ακμή

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή, φλεγμονώδης δερματική πάθηση η οποία εμφανίζεται στο πρόσωπο κυρίως ζυγωματικά, μύτη μέτωπο και  πιγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν και στο τριχωτό και στο ανώτερο τμήμα του σώματος.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την ροδόχρου ακμής;

Η ροδόχρους ακμή αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσος στην οποία εμπλέκονται το ανοσοποιητικό , νευρικό , αγγειακό καθώς και γενετικοί παράγοντες. Θεωρείται οικογενής νόσος, ενώ έρευνες πιθανολογούν κληρονομική συσχέτιση καθώς και εμπλοκή του παρασίτου Demοdex στην φλεγμονή της ροδόχρους ακμής. Επίσης δέρματα εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία όπως επίσης και  σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα αντιμικροβιακά πεπτίδια Cathelicedins το οποία είναι μέρος του δέρματος την φυσιολογικής άμυνα εναντίων των μικροβίων. Αυτά τα πεπτίδια προάγουν την διείσδυση των νεουτροφίλων στο δέρμα και προκαλούν αγγειοδιαστολή. Τα neutrofilis νεουτρόφυλλα απελευθερώνουν νιτρικό οξύ το οποίο επίσης προκαλεί αγγειοδιαστολή. Μεταλλοπρωτεϊνες όπως κολλαγενάση και ελαστάση, εμφανίζονται να παίζουν και αυτές σπουδαίο ρόλο στην ροδόχρους ακμή. Επίσης το demodex folicolorum και helicobacter pylory.

Πως εκδηλώνεται και ποιοι παράγοντες  την επιδεινώνουν;

Εκδηλώνεται κυρίως με ερυθρότητα, βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις, ευρυαγγείες και οίδημα. Σταδιακή πάχυνση του δέρματος (η εξάπλωση των μικρών αγγείων προκαλεί αυξημένη διήθηση, διόγκωση, πάχυνση και σκληρότητα του δέρματος, κατάσταση που παρατηρείται κυρίως στην περιοχή της ρινός). Επίσης ερεθισμός ματιών( επιπεφυκίτιδα) ο οποίος εκδηλώνεται με ξηρότητα, ερυθρότητα και οίδημα των οφθαλμών. Συχνά μπορεί να αποτελεί το πρώιμο σύμπτωμα της νόσου το οποίο μπορεί να προηγείται μέχρι και 10 έτη αυτής. Αυτό που χαρακτηρίζει την ροδόχρου, είναι η ευαισθησία στην θερμότητα, ζεστό και κρύο, στον ήλιο, στο αλκοόλ, στις πικάντικες τροφές. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μη ανεκτικότητα, μια υπερευαισθησία και δυσανεξία στην επιδερμίδα του ασθενούς, που αναφέρεται συνήθως στις εφαρμογές κρεμών και λοσιόν για κοσμητικούς λόγους.

Διαφορική διάγνωση ροδόχρους;

  • Acne Voulgaris
  • Περιστοματική δερματίτις
  • keratosis pilaris
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτης
  • Ερεθιστική εξ επαφής δερματίτις
  • Οξύς δερματικός λύκος
  • Δερματομυοσίτις

Κατηγορίες την νόσου και θεραπευτικές επιλογές

1 Ερυθηματοαγγειακή μορφή, παροδικό flashing και μόνιμο ερύθημα στην κεντρική μοίρα του προσώπου και το πιγούνι, αίσθηση καψίματος και νυγμών, αναφέρονται πολύ συχνά ενώ ενίοτε μπορεί να συνυπάρχει οίδημα και παρουσία λεπίων.

Υποκατηγορίες:
α) Ελαφρύ, flashing, παροδικό ερύθημα λιγοστές ευρυαγγείες. Παραγόντων που επιδεινώνουν την νόσο, διαφοροποίηση του Lifestyle και χρήση ειδικών προϊόντων κατάλληλων για την νόσο.
β) Μέτριο, Συχνότερα επεισόδια, Flashing , μέτριο ερύθημα το οποίο είναι μόνιμο και έχουμε διακριτές ευρυαγγείες.

2 Βλατιδοφλυκταινώδης
α) Ήπια, αρκετές ως πολλές βλατιδό φλύκταινες και παραμένει το ερύθημα,
β) Μέτρια, πολυάριθμες βλατιδοφλύκταινες παραμένει το ερύθημα.
γ) Σοβαρή, Πολυάριθμες βλατιδοφλύκταινες παραμένει το ερύθημα αίσθηση νύγματος και καψίματος .

3) Ρινόφυμα, Είναι μια υποκατηγορία της Ροδόχρους ακμής, είναι μια παθολογική κατάσταση που αφορά την μύτη, και χαρακτηρίζεται από ερύθημα, οίδημα και διόγκωση περισσότερα για το Ρινόφυμα εδώ.

4) Οφθαλμική. Είναι φλεγμονή η οποία προκαλεί ερυθρότητα ελαφρύ κάψιμο και τσιμπήματα περιοφθαλμικά. Αυτό δημιουργείτε σε άτομα τα οποία έχουν ήδη ροδόχρους, καμιά φορά η οφθαλμική ροδόχρους μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι εμφάνισης της ροδόχρου ακμής του προσώπου.

Πια είναι καλύτερη θεραπεία για την οφθαλμική ροδόχρους ;

Η θεραπεία για την οφθαλμική ροδόχρους περιλαμβάνει ζεστές κομπρέσες αρκετές φορές την ημέρα και έναν πολύ απαλό καθαρισμό με ειδικά καθαριστική για την περιοχή των ματιών. Επίσης μπορούν να προστεθούν και οφθαλμικές σταγόνες. Life style και θεραπείες αντιμετώπισης στο σπίτι. Αποφεύγουμε Make up αν υπάρχει φλεγμονή περιοφθαλμικά, Αποφεύγουμε φακούς επαφής, ειδικά αν έχουμε ξηροφθαλμία και τρίτων κρατάμε καθαρή την περιοχή καθαρίζοντας πολύ απαλά καθαρίζοντας 3 φορές την ημέρα.

Είναι η οφθαλμική ροδόχρους επικίνδυνη ;

Η οφθαλμική ροδόχρους μπορεί να προσβάλει την οφθαλμική επιφάνεια των ματιών (κερατοειδούς) ειδικά όταν έχουμε ξηροφθαλμία και έλλειψη δακρύων.Επιπλοκή κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης.

Υπάρχει θεραπεία για την οφθαλμική ροδόχρους ;

Υπάρχει θεραπεία για την συμπτωματολογία της ασθένειας με σταγόνες κορτιζονούχες και αλοιφές τα οποία μειώνουν την κοκκινίλα και το οίδημα.

Ροδόχρους Ακμή | Πριν και Μετά
Ροδόχρους Ακμή | Πριν και Μετά

Θεραπείες επιλογής

Ανάλογα με το είδος και το στάδιο της ροδόχρους ακμής, προσδιορίζουμε και της θεραπευτικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε. Είναι αρκετά δύσκολη πάθηση κυρίως στο κομμάτι του ερυθήματος. Γίνεται ταυτοποίηση και προσδιορισμός του είδους και της κατηγορίας της ροδόχρους, αποφεύγουμε παράγοντες ερεθισμού όπως, ζεστά ροφήματα, αλκοόλ , στρες. Επίσης έχουμε θεραπείες τοπικές, όπως με μετροζυναδόλη, αζελαϊκό, τετρακυκλίνες, ισοτρετινοΐνη. αντιφλεγμονώδη. Στης παραπάνω θεραπευτικές επιλογές εκείνο το οποίο χρειάζεται πιο έντονα είναι η βελτίωση το ερυθήματος. Το οποίο θα γίνει με το dye laser με το ND yang ,IPL, KTP το οποία μπορούν αν εξαλείψουν και να μειώσουν το ερύθημα και τις ευρυαγγείες  και κατ’ επέκταση το Flashing.

Πως γίνεται η διάγνωση ;

Κυρίως είναι κλινική, περιστασιακά είναι με βιοψία και εργαστηριακή.

Ροδόχρους Ακμή | Πριν και Μετά
Ροδόχρους Ακμή | Πριν και Μετά

Τι κάνουμε εμείς στην δερματολογική μας κλινική

Στη Derma Laser Clinic έχουμε μια πληθώρα θεραπειών, ανάλογα με την κατηγορία, την μορφή και την βαρύτητα της ροδόχρου. Συστήνεται ένας συνδυασμός θεραπειών,

1) Τοπικών.
– Μετρονιδαζόλη
– Αζελαϊκό
– Σαλικυλικό
– Τοπικά Peeling

2) Δια στόματος
Με την μορφή χαπιών.
– Τετρακυκλίνες
– Αζιθρομυκίνη
– Ισοτρετινοΐνη

 

Ροδόχρους Ακμή3) Θεραπείες τεχνολογιών .
Εφαρμόζουμε συνδυαστικές θεραπείες με ταυτόχρονα δύο ή τρεις διαφορετικές τεχνολογίες όπως Dye Laser, ND Yang, IPL, και Fractional 

Η καλύτερη θεραπευτική επιλογή εξαρτάτε από την κλινική εικόνα του ασθενούς, την ατομική κατάσταση του ασθενούς, τις προσδοκίες του ασθενούς και το είδος της ροδόχρους ακμής.  Το πρώτο πράγμα σε κάθε θεραπευτικό πλάνο είναι η λεπτομερής συζήτηση με τον δερματολόγο μας για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που μπορούμε να έχουμε.

Στο κέντρο μας υπάρχει και το τελευταίο απόκτημα το Syncro Vas Q το οποίο περιλαμβάνει 2 κεφαλές, στην μια ένα Dye Laser και στην δεύτερη ένα right light (φωτόλυση) στα 595 με τα οποία επιπλέον έχουμε την ικανότητα να δώσουμε θεραπευτικές απαντήσεις σε όλα τα αγγειακά προβλήματα, από τα βαθύτερα ως τα πιο επιφανειακά. Οι θεραπευτικές επιλογές του Syncro Vas Q είναι η ροδόχρους ακμή, αγγειώματα , ομαλό αιμαγγείωμα, χηλοειδή, ουλές ακμή, ψωρίαση, ραγάδες, μυρμηγκιές. Δερματολόγος Θεσσαλονίκη.