fbpx
Ακμή

Ακμή

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια πολυ παραγωντική νόσος του δέρματος, που εκδηλώνεται κυρίως στην εφοιβική ηλικία επιράζοντας πάνω από το 80% των νέων μέχρι τα 24 έτη και πάνω από το 40% μέχρι τα 25 έτη. Έχει μια μέση διάρκεια, 6 – 12 χρόνια και μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά τραύματα. Η ακμή προκαλείται από υπερ δραστιριότιτα των σμηγματογώνων αδένων (σμηγματόρροια) σε συνδυασμό με την απόφραξη των εκφορητικών πόρων του δέρματος και τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου P acnes.

Κοινή ακμή τύποι

Η κοινή ακμή είναι ο πιο συνιθισμένος τύπος της εφιβικής ηλικίας και εμφανίζεται μεταξη 9 και 24 ετών σε γυναίκες και άνδρες μέχρι τα 25. Η πιο συχνή ηλικία είναι 14 με 18, η διάρκια είναι 6 – 12 χρόνια. Η ακμή εντοποίζετα σε περιοχές που βρύθουν από σμηγματογόνους αδένες πρόσπο, στήθος, πλάτη.

Μετα εφηβική ακμή

Αυτό ο τύπος είναι συνήθης σε γινέκαις στην 3η και 4η δεκαετή της ζωής. Η ακμή αυτή συνήθως υποχορεί με τά την 4η δεκαετία όχι όμως πάντοτε. Στην μεταεφηβηκή ακμή ή ακμή των ενηλίκων έχουμε μια έξαρση πριν από την έμμηνο ρύση από 2 – 10 βλάβες. Η κοίρια αιτήα είναι ή ορμονο εξάρτηση σε μεγάλο ποσοστό και πολύ συχνά μπορεί να έχουμε πολυκυστικές οωθήκες.

Βρεφική ακμή

Μπορεί να είναι συχνά στην αρχή της βρεφηκής ηλικιάς από διέγερση των σμηγματογώνων αδένων τα αδρογονά των επινευφριδίων. Η ακμή αυτή εμφανίζετε στις παριές και υποχορεί μετά από λίγους μήνες. Παρόλα αυτα πολές φορε΄ς απαιτήτες και θεραπεία για την ενογνική ακμή.

Φαγεσορική ακμή

Πρόκειτε για έναν τύπο ακμής κατά των οποίο το δέρμα εμφανίζει φαγέσορες (μαύρα στίγματα) και λευκού φαγέσορες (κλιστούς) τα οποία είναι στα βαθήτερα στρόματα. Και τα οποία δεν έχουν υποστί οξιδοση όπος τα μαύρα στίγματα. Είναι ένα κατηγορία ακμής μεγάλης δυσκολίας για τα ιατρεία για εδώ δεν δουλεύει η αντιβίοση η ιζοτρετοινη.

Βλατιδοφληκτενόδης

Αυτό ο τύπος είναι ο πιο συχνός, συνήθής θέσεις εντοπισμού είναι στο πρόσωπο, θώρακα όμοι , το έξάνθημα είναι πικιλόμορφο και χαρακτηρίζετα από φαγέσορες, βλατίδες, φλίκτενες και ουλές. είναι μια σωβαρή μορφή ακμής.

Κυστική ακμή

Είναι μια βαριά μορφή ακμής, οι βλάβες είναι βλατίδες, οζίδια. Συνήθως στην αποδρομή αφίνουν ουλές και μελάχροση. Οι ουλές μπορεί να είναι ατροφικές, υπερτροφικές ή χειλοηδή. Μπορεί να εμφανίζονται πρόσοπο, θορακα και πλάτη. Εδώ απαιτήτε ενδεδιγμένη φαρμακευτική θεραπεία σε συνδιασμό με επεμβατικές θεραπείες.

Κεραυνοβόλος ακμή

Είναι βαριά κυστική μορφή σε άνδρες κιρίως, 13 έως 17 ετός με διαπιηηση και εξ’ έλκοση μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα κακουχία, πυρετό, αλθραγίες.

Τροπική ακμή

Λόγο μεγάλη υγρασίας κυρίως σε ναυτικούς που ταξιδεύουν σε τροπικές θάλασσες. Αυτή η μορφή ακμής παρατηρείται συνηθέστερα σε υγρά και θερµά κλίµατα (τροπικά) καθώς και σε άτοµα που το εργασιακό τους περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Εμφανίζεται κυρίως σε ναυτικούς, χαρακτηρίζεται από βλατίδες με αιφνίδια έξαρση και οι βλάβες υποχωρούν με την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Θερινή ακμή

Εμφανίζεται μετά από έκθεση στο ήλιο σε γυναίκες μεταξί 20 – 25 χρονών.

Επαγγελματική ακμή

Σε ασθενής που εργάζονται και έρχονται σε επαφή με έλεα χημικά και πετρελεοηδή.  Αυτός ο τύπος ακμής εµφανίζεται σε ασθενείς που έρχονται σε επαφή µε ορισµένες ουσίες στον εργασιακό τους χώρο όπως έλαια, χημικά, πετρέλαιο κ.ά.

Τραυματική Ακµή

(νεαρών κοριτσιών-γυναικών έως την 3η δεκαετία): Οι βλάβες της τραυματικής ακμής (προκλητή ακμή, δηλαδή ακμή που την προκαλεί το ίδιο το άτομο) είναι σχεδόν αποκλειστικά αυτές που προκύπτουν από τον αυτοτραυματισμό των ατόμων. Παρατηρούνται μετατραυματικές μελαγχρώσεις σαν «γεωγραφικός χάρτης» και ουλές, ενώ οι βλάβες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο. Οφείλεται κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες, συναισθηματική απογοήτευση και στρές. Οι μελαγχρωματικές ουλές που δημιουργούνται απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς από τον θεραποντα ιατρό για την αντιμετώπισή τους καθώς οι πάσχοντες από αυτό το είδος ακμής είναι αδύνατον να πειστούνώστε να εγκαταλείψουν αυτή τη συνήθεια, επομένως η ψυχολογική υποστήριξη, αν και με αμφίβολα αποτελέσματα, κρίνεται πολλές φορές αναγκαία.

Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους Νόσος

Πρόκειται για μια χρόνια ακμοειδή διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου, που συνοδεύεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη, οδηγώντας σε ερύθημα και τελικά σε ευρυαγγείες. Δε φαίνεται να συσχετίζεται με την ακμή αν και συχνά συνυπάρχει. Αρχικά εμφανίζονται μικροσκοπικές βλατιδοφλύκταινες και οζίδια με χαρακτηριστική συμμετρική κατανομή στο πρόσωπο και αργότερα τη θέση του εξανθήματος μπορεί να πάρουν ευρυαγγείες. Η ροδόχρους ακμή αποτελεί αιτία σημαντικής αισθητικής παραμόρφωσης. Διαβάστε Περισσότερα για την Ροδόχρους Ακμή.

Ακμή από καλλυντικά

Mία πολύ συχνή μορφή ακμήςστις γυναίκες όπου γίνεται λανθασμένη διαφόρων καλλυντικών προϊόντων και οφείλεται στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Χαρακτηρίζεται από κλειστούς φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες κυρίως στο πρόσωπο.

Ακμή από φάρμακα

Η ακµή αυτή προέρχεται από φάρµακα τα οποία χορηγούνται είτε τοπικά (κορτικοστεροειδή) είτε συστηµατικά (ανδρογόνα, οιστρογόνα κ.ά.)

Ακμή και διατροφή

Οι απόψεις ειναι αντικρουόμενες. Οι περισσότεροι συμφωνούν οτι οι τροφές επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό (περίπου 5%) άρα δεν αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης ακμής όπως πίστευαβ παλαιότερα. Παρόλα αυτά καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, λίπους, γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και παράγωγα) και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ευννοούν την ακμή. Πιστεύεται οτι υπάρχει μία συσχέτιση της πρώιμης εμμηναρχής με τη βαρύτητα της ακμής και ίσως είναι βαρύτερη όταν η εμμηναρχή είναι πρωιμότερη. Εφηβία, κύκλοι περιόδου, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση και στρες αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες υποτροπών.

Αντιμετώπιση της ακμή

Τοπικές θεραπείες, πραγματοποίειτε με τοπικά αντιβιοτικά ρετινοηδή, υπεροξιδιο του βενζολίου.  συστηματικές θεραπείες από το στόμα κυρίως γίνεται με αντιβιόσεις, τετρακυκλινες, ιζοτρετοινη, όταν έχουμε ορμονό εξάρτηση υπάρχουν θεραπείες με αντισιλιπτικ.

Η ακμή γενικα δεν επηρεάζει την υγεία μας αλλά προκαλεί μία τεράστια ψυχολογική ενόχληση. Στο Dermalaser Clinic οδηγούμε τους ασθενείς μας σε ένα πρόγραμμα τριών (3) θεραπειών:

 1. Θεραπεία τρέχουσας ακμής: Μετά από λεπτομερή έλεγχο και ανάλυση του δέρματος καθώς και την ανάλυση του lifestyle του καθενός, ο Ιατρός εξατομικεύει ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για την εξαφάνιση των ακνεϊκών βλαβών και τη βελτίωση του δέρματος.
 2. Πρόληψη υποτροπών ακμής: Μπροσδιορίζεται η κατοίκον θεραπευτική εφαρμογή συντήρησης με φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα καθώς και οι περιοδικές συνδυαστικές εφαρμογές στο Ιατρείο μας για να είναι η ακμή πάντοτε απούσα.
 3. Πρόληψη και θεραπεία ουλών: Επαγγελματική θεραπεία και ιδιαίτερη κατοίκον φροντίδα με προϊόντα μειώνουν το ρίσκο για δημιουργία ουλών. Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρός έχει ένα πρωτόκολλο από λιγότερο επεμβατικές τεχνικές έως πιο έντονες για κάθε ασθενή και για κάθε τύπο ακμής και ουλών.

Αντιμετώπιση της ακμής και θεραπεία

Η τοπική αγωγή αντιμετώπισης ακμής είναι αρκετή για την ήπια κοινή ακμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες), με ισοτρετινοϊνη και ορμονοθεραπεία καθώς και πολλές μοναδικές συνδυαστικές θεραπείες.

Στο Dermalaser Clinic  η ακμή σε όλες τις μορφές της βρίσκει τη λύση της σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπειών. Διαμορφώνονται ατομικές συνδυαστικές θεραπείες με τις οποίες μπορούμε σε σύντομο χρονικό διαάστημα να πετύχουμε τον καθαρισμό των φαγεσώρων (κλειστών-ανοιχτών), των κύστεων και των φλεγμονωδών βλαβών. Βελτιώνουμε στο μέγιστο τις ουλές όλων των μορφών σε πρόσωπο και σώμα. Δερματολόγος στην Θεσσαλονίκη Ανέστης Ουζουνίδης. Στο χώρο μας γίνονται συνδυαστικές συνεδρίες με:

 1. Xημικά peeling
 2. Bluelight laser
 3. Fractional laser
 4. Nd-YAG laser
 5. Needling
 6. Spectra Peel
 7. PRP
 8. Ραδιοσυχνότητες.