fbpx
Αντιμετώπιση ακμής

Αντιμετώπιση ακμής

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μία πολυπαραγωντική δερματική νόσος που εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Η ακμή προκαλείται απο υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων (σμηγματόρροια σε συνδυασμό με την απόφραξη των εκφορητικών πόρων, πολλαπλασιασμό του προπιονοβακτηριδίου ακμής -Propionibacterium acne).

Ακμή – Τύποι:

 1. Εφηβική ακμή: είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακμής με ηλικιακή εμφάνιση 9-24 ετών στις γυναίκες και 9-25 ετών στους άνδρες. Με πιο συχνή την ηλικία μεταξύ 14-18 ετών. Η διάρκεια της ακμής είναι 6-12 έτη και εντοπίζεται σε περιοχές που βρύχουν από σμήγμα, όπως πρόσωπο, στήθος, πλάτη.
 2. Μετεφηβική ακμή: είναι συνηθισμένος τύπος ακμής σε γυναίκες στην 3η και 4η δεκαετία της ζωής η οποία υποχωρεί μετά την 4η δεκαετία, όχι όμως πάντοτε. Στη μετεφηβική ακμή έχουμε μία έξαρση πρίν την έμμηνο ρύση καθώς η κύρια αιτία εμφάνισης αυτού του τύπου ακμής είναι η ορμονοεξάρτηση. Σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να έχουμε και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (η πιο συχνή γυναικολογική ενδοκρινολογική διαταραχή).
 3. Βρεφική ακμή: Μπορεί να παρουσιαστεί στην αρχή της βρεφικής ηλικίας και οφείλεται στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων από τα ανδρογόνα των επινεφριδίων με εντόπιση τις παρειές και υποχωρεί λίγους μήνες μετά. Αν και μερικές φορές απαιτείται και θεραπεία.
 4. Φαγεσωρική ακμή: ένας πολύ συνηθισμένος και πολύ δύσκολος τύπος ακμής κατά τον οποίο έχουμε εμφάνιση φαγεσώρων ανοιχτών (μαύρα στίγματα) και κλειστών (λευκοί φαγέσωρες). Θεωρείται δύσκολη γιατί εδώ δεν δουλεύει η αντιβίωση και οι περισσότερες τοπικές κρέμες.
 5. Βλατιδοφλυκταινώδης Ακμή: αυτός ο τύπος φλεγμονώδους ακµής απαντάται συχνότερα. Οι συνήθεις θέσεις εντοπισμού είναι το πρόσωπο, ο θώρακας, η ράχη και οι ώµοι. Το εξάνθημα της ακµής αυτής είναι ποικιλόμορφο και χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες και ουλές. Είναι µία αρκετά σοβαρή µορφή ακμής καθώς μπορεί να υποτροπιάζει ακόµη και υπό θεραπεία.
 6. Κυστική Ακμή: πρόκειται για βαριά μορφή ακμής. Διαφέρει από την κοινή ακμή στη βαρύτητα των βλαβών, τη χρονιότητά της και στην αντίστασή της στη συνήθη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι βλάβες που τη διακρίνουν είναι οι βαθιές βλατίδες και τα οζίδια που εμφανίζονται και προκαλεί δυσμορφία με το σχηματισμό ουλών. Οι ουλές της κυστικής ακμής μπορεί να είναι ατροφικές, υπερτροφικές ή χηλοειδή (χηλοειδής ακμή). Η κυστική ακμή εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο θώρακα και την πλάτη και απαιτείται φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με επεμβατικές θεραπείες.
 7. Κεραυνοβόλος Ακμή: αυτός ο τύπος ακμής αφορά κυρίως νεαρούς άνδρες ηλικίας 13 έως 17 ετών και εμφανίζει οξεία έναρξη και βαριά κυστική μορφή με διαπύηση και εξέλκωση. Μπορεί να έχουμε την εμφάνιση εμφανίζουν πρόσθετων συμπτωμάτων όπως πυρετό, αρθραλγίες, κακουχία.
 8. Τροπική Ακμή: αυτή η μορφή ακμής παρατηρείται συνηθέστερα σε υγρά και θερµά κλίµατα (τροπικά) καθώς και σε άτοµα που το εργασιακό τους περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Εμφανίζεται κυρίως σε ναυτικούς, χαρακτηρίζεται από βλατίδες με αιφνίδια έξαρση και οι βλάβες υποχωρούν με την αλλαγή του περιβάλλοντος.
 9. Επαγγελµατική Ακµή: αυτός ο τύπος ακμής εµφανίζεται σε ασθενείς που έρχονται σε επαφή µε ορισµένες ουσίες στον εργασιακό τους χώρο όπως έλαια, χημικά, πετρέλαιο κ.ά.
 10. Ακμή από φάρμακα: η ακµή αυτή προέρχεται από φάρµακα τα οποία χορηγούνται είτε τοπικά (κορτικοστεροειδή) είτε συστηµατικά (ανδρογόνα, οιστρογόνα κ.ά.).
 11. Ακμή από καλλυντικά: μία πολύ συχνή μορφή ακμήςστις γυναίκες όπου γίνεται λανθασμένη διαφόρων καλλυντικών προϊόντων και οφείλεται στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Χαρακτηρίζεται από κλειστούς φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες κυρίως στο πρόσωπο.
 12. Τραυματική Ακµή (νεαρών κοριτσιών-γυναικών έως την 3η δεκαετία): Οι βλάβες της τραυματικής ακμής (προκλητή ακμή, δηλαδή ακμή που την προκαλεί το ίδιο το άτομο) είναι σχεδόν αποκλειστικά αυτές που προκύπτουν από τον αυτοτραυματισμό των ατόμων. Παρατηρούνται μετατραυματικές μελαγχρώσεις σαν «γεωγραφικός χάρτης» και ουλές, ενώ οι βλάβες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο. Οφείλεται κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες, συναισθηματική απογοήτευση και στρές. Οι μελαγχρωματικές ουλές που δημιουργούνται απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς από τον θεραποντα ιατρό για την αντιμετώπισή τους καθώς οι πάσχοντες από αυτό το είδος ακμής είναι αδύνατον να πειστούνώστε να εγκαταλείψουν αυτή τη συνήθεια, επομένως η ψυχολογική υποστήριξη, αν και με αμφίβολα αποτελέσματα, κρίνεται πολλές φορές αναγκαία.
 13. Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους Νόσος: πρόκειται για μια χρόνια ακμοειδή διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου, που συνοδεύεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη, οδηγώντας σε ερύθημα και τελικά σε ευρυαγγείες. Δε φαίνεται να συσχετίζεται με την ακμή αν και συχνά συνυπάρχει. Αρχικά εμφανίζονται μικροσκοπικές βλατιδοφλύκταινες και οζίδια με χαρακτηριστική συμμετρική κατανομή στο πρόσωπο και αργότερα τη θέση του εξανθήματος μπορεί να πάρουν ευρυαγγείες. Η ροδόχρους ακμή αποτελεί αιτία σημαντικής αισθητικής παραμόρφωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ακμής γίνεται κυρίως κλινικά, από την κλινική εικόνα των βλαβών της ακμής (φαγέσωρες, βλατίδες, φλυκταινίδια και ουλές). Δεν απαιτείται κάποια ειδική εργαστηριακή εξέταση για τη διάγνωση της κοινής ακμής. Σε επίμονη ακμή ενηλίκων γυναικών και εκεί που υπάρχουν διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου θα πρέπει να γίνεται πλήρης ορμονολογικός έλεγχος (DEHA, DEHA-S, LH, FSH, προλακτίνη) και να διενεργείται υπέρηχος ωοθηκών και επινεφριδίων ώστε να δωθεί ανάλογη θεραπεία.

Ακμή και διατροφή

Οι απόψεις ειναι αντικρουόμενες. Οι περισσότεροι συμφωνούν οτι οι τροφές επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό (περίπου 5%) άρα δεν αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης ακμής όπως πίστευαβ παλαιότερα. Παρόλα αυτά καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, λίπους, γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και παράγωγα) και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ευννοούν την ακμή. Πιστεύεται οτι υπάρχει μία συσχέτιση της πρώιμης εμμηναρχής με τη βαρύτητα της ακμής και ίσως είναι βαρύτερη όταν η εμμηναρχή είναι πρωιμότερη.
Εφηβία, κύκλοι περιόδου, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση και στρες αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες υποτροπών.

Η ακμή γενικα δεν επηρεάζει την υγεία μας αλλά προκαλεί μία τεράστια ψυχολογική ενόχληση. Στο Dermalaser Clinic οδηγούμε τους ασθενείς μας σε ένα πρόγραμμα τριών (3) θεραπειών:

 1. Θεραπεία τρέχουσας ακμής: Μετά από λεπτομερή έλεγχο και ανάλυση του δέρματος καθώς και την ανάλυση του lifestyle του καθενός, ο Ιατρός εξατομικεύει ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για την εξαφάνιση των ακνεϊκών βλαβών και τη βελτίωση του δέρματος.
 2. Πρόληψη υποτροπών ακμής: Μπροσδιορίζεται η κατοίκον θεραπευτική εφαρμογή συντήρησης με φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα καθώς και οι περιοδικές συνδυαστικές εφαρμογές στο Ιατρείο μας για να είναι η ακμή πάντοτε απούσα.
 3. Πρόληψη και θεραπεία ουλών: Επαγγελματική θεραπεία και ιδιαίτερη κατοίκον φροντίδα με προϊόντα μειώνουν το ρίσκο για δημιουργία ουλών. Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρός έχει ένα πρωτόκολλο από λιγότερο επεμβατικές τεχνικές έως πιο έντονες για κάθε ασθενή και για κάθε τύπο ακμής και ουλών.

Αντιμετώπιση της ακμής και θεραπεία

Η τοπική αγωγή αντιμετώπισης ακμής είναι αρκετή για την ήπια κοινή ακμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες), με ισοτρετινοϊνη και ορμονοθεραπεία καθώς και πολλές μοναδικές συνδυαστικές θεραπείες.

Στο Dermalaser Clinic η ακμή σε όλες τις μορφές της βρίσκει τη λύση της σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπειών. Διαμορφώνονται ατομικές συνδυαστικές θεραπείες με τις οποίες μπορούμε σε σύντομο χρονικό διαάστημα να πετύχουμε τον καθαρισμό των φαγεσώρων (κλειστών-ανοιχτών), των κύστεων και των φλεγμονωδών βλαβών. Βελτιώνουμε στο μέγιστο τις ουλές όλων των μορφών σε πρόσωπο και σώμα. Στο χώρο μας γίνονται συνδυαστικές συνεδρίες με χημικά peeling, Bluelight laser, Fractional laser, Nd-YAG laser, needling, Spectra Peel, PRP και Ραδιοσυχνότητες. Δερματολόγος στην Θεσσαλονίκη Ανέστης Ουζουνίδης