fbpx
Το λέιζερ Αλεξανδρίτη

Το λέιζερ Αλεξανδρίτη

Η εφεύρεση του λέιζερ

 

Η εφεύρεση των λέιζερ ήταν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην επιστήμη της ιατρικής και της μηχανικής. Τα λέιζερ αναπτύχθηκαν για να απομονώσουν και να εκπέμπουν συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλούς επιστημονικούς και ιατρικούς σκοπούς. Το λέιζερ «ruby», όπως ονομάστηκε, παίρνει τη θέση του στην ιστορία ως το πρώτο λέιζερ που λειτουργεί αποδεδειγμένα. Το 1960, ο Theodore Maiman δημιούργησε το πρώτο λέιζερ παγκοσμίως στο Hughes, με την έρευνα να πραγματοποιείται στις ΗΠΑ. Για την συσκευή του Maiman χρησιμοποιήθηκε ένα συνθετικό ρουμπίνι για να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη διέγερση και την επακόλουθη χαλάρωση των ηλεκτρονίων του χρωμίου στον κρύσταλλο. Το Ruby εκπέμπει την κύρια ενέργεια του λέιζερ στο μήκος κύματος 694,3 nm. Τα λέιζερ είναι τόσο αποτελεσματικά επειδή μπορούν να ελέγχουν με ακρίβεια το φως που εκπέμπουν.  Εφαρμογές που απαιτούν συγκεκριμένο χαρακτήρα, επίπεδο και διάρκεια της εκπομπής φωτεινής ενέργειας χρησιμοποιείται το κατάλληλο λέιζερ για να ρυθμίσει την έξοδο. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά λέιζερ, αλλά μόνο λίγοι τύποι είναι αυτοί που χρησιμοποιούνται τακτικά. Αν και η συνθετική Αλεξανδρίτη χρησιμοποιείται ευρέως για κοσμήματα, χρησιμοποιείται κυρίως ως λέιζερ. Το λέιζερ Αλεξανδρίτη αρχικά ερευνήθηκε και που αναπτύχθηκε από την AlliedSignal Corp. (Η συγχώνευση της Honeywell Inc. και της AlliedSignal πραγματοποιείται το 1999.) Η εταιρεία επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη συστήματα λέιζερ Αλεξανδρίτη και στην ανάπτυξη υλικού υψηλής ποιότητας laser. Αυτοί αναπτύχθηκαν αρχικά για στρατιωτικές και κυβερνητικές εφαρμογές.

 

Η χρήση του λέιζερ Αλεξανδρίτη

 

Τα λέιζερ Αλεξανδρίτη για αποτρίχωση εκκαθαρίστηκαν από το FDA για να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ το 1997. Μέχρι πρόσφατα, το ξύρισμα, το σκίσιμο, η αποτρίχωση και η ηλεκτρόλυση ήταν οι μόνοι μέθοδοι αφαίρεσης ανεπιθύμητων τριχών. Οι πρώτες αναφορές για τη χρήση ενέργειας από λέιζερ για αφαίρεση της τρίχας δημοσιεύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα λέιζερ έχουν γίνει τώρα πρότυπο για τη διαχείριση ανεπιθύμητων τριχοφυΐας.

Γενικά, τα λέιζερ έχουν γίνει χρήσιμα για την αφαίρεση τρίχας, τατουάζ και ορατές φλέβες των ποδιών. Το λέιζερ Αλεξανδρίτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για χάραξη, διάτρηση, σήμανση μετάλλων, επιχρίσματα μετάλλων και κεραμικά. Ορισμένα λέιζερ με Αλεξανδρίτη που αντλούνται με δίοδο χρησιμοποιούνται σε mastering CD, κυτταρομετρία ροής αίματος, ομοιοκαταληπτική μικροσκοπία και διάγνωσης φθορισμού. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι συνθετικές σακχάρες που περιέχουν μόνο πολύ μικρές ποσότητες χρωμίου με ανοιχτή αλλαγή χρώματος είναι πιο αποτελεσματική για χρήση ως λέιζερ. Το λέιζερ Αλεξανδρίτη σχεδιάστηκε αρχικά να είναι ένα σταθερό λέιζερ με μήκος κύματος, αλλά αργότερα αναπτύχθηκε σε ένα ανθεκτικό λέιζερ στερεάς κατάστασης. Οι ράβδοι Αλεξανδρίτης είναι συνήθως 0,3 έως 0,7 cm σε διάμετρο και 7,6 έως 10 cm. Τα λέιζερ της Αλεξανδρίτη μπορούν να εκπέμπουν παλμό ανάλογα με τις απαιτήσεις της λειτουργίας.

Τα συστήματα αποτρίχωσης με λέιζερ λειτουργούν με τη χρήση του κύριου επιλεκτικούφωτοθερμόλυση, στην οποία περνάει ένας προσεκτικά χρονισμένος παλμός ενέργειας λέιζερ. Το δέρμα απορροφά και μετατρέπει τις ακτίνες του λέιζερ σε θερμική ενέργεια στο θυλάκιο της τρίχας. Η επιλογή του λέιζερ γίνεται σε συνδυασμό του δέρματος με το χρώμα της τρίχας. Ωστόσο,η μεγαλύτερη απορρόφηση από την μελανίνη του δέρματος, αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας φουσκάλων. Το ρουμπίνι λέιζερ είναι το αρχικό λέιζερ αποτρίχωσης. Το βαθύ κόκκινο χρώμα του είναι καλόαπορροφάται από τη μελανίνη χρωστική στα μαλλιά, καθιστώντας την καλή επιλογή για πρόστιμο καιανοιχτόχρωμα μαλλιά. Τα λέιζερ, όπως ο Αλεξανδρίτης, απορροφούνται από την μελανίνη που παράγει η τρίχα του σώματος και μπορεί έτσι να προσφέρει περισσότερη ενέργεια στις πιο λεπτές τρίχες. Ωστόσο, επειδή η μελανίνη υπάρχει επίσης και στο δέρμα το  λέιζερ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σκουρότερο δέρμα.Το λέιζερ Αλεξανδρίτη, με το μεγάλο μέγεθος του σημείου που καλύπτει και το υψηλό ποσοστό επανάληψης έχει τώρα σφετεριστεί το ρόλο του ρουμπίνι λέιζερ. Είναι το γρηγορότερο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο λέιζερ για την απομάκρυνση της τριχοφυΐας και είναι κατάλληλο για την ταχεία θεραπεία μεγάλων περιοχών σώματος σε ασθενείς με ελαφρές ελιές.

 

Το λέιζερ Αλεξανδρίτη στην ιατρική

Οι ιατρικές συσκευές λέιζερ παράγουν μόνο ένα μήκος κύματος του φωτός λέιζερ και ο χειρούργος πρέπει να επιλέξει το σωστό μήκος κύματος για τον εμπλεκόμενο ιστό. Μερικά λέιζερ μπορεί να παραδώσουν δύο μήκη κύματος φως λέιζερ, αλλά μερικά μπορούν να μετρηθούν σε ένα στενό φάσμα των μηκών κύματος. Τα συνεχή κύματα λέιζερ εκπέμπουν σταθερή δέσμη για όσο χρονικό διάστημα το μέσο λέιζερ διεγείρεται. Εάν η δέσμη αυτή κρατηθεί πάνω σε ιστό περισσότερο από τον θερμικό χρόνος χαλάρωσης, η υπερβολική ζέστη θα οδηγηθεί σε φυσιολογική καθυστέρηση ιστών, την επούλωση και την αύξηση των ουλών. Όλα τα λέιζερ συνεχών κυμάτων μπορούν επίσης να είναι παλμικά μηχανικά ή με ηλεκτρονικά ή φωτονικά μέσα.

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την αποτρίχωση με το λέιζερ Αλεξανδρίτη που μπορούμε να σας προσφέρουμε.