fbpx

Ευρυαγγείες

Είναι λεπτά διεσταλμένα αγγεία τα οποία εμφανίζονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή τους βλεννογόνους και έχουν το μέγεθος μεταξύ 0.25 – 4 χιλιοστά. Αυτά τα διεσταλμένα τριχοειδή μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά τα βλέπουμε στο πρόσωπο γύρο από την μύτη, μάγουλα και πιγούνι. Επίσης αναπτύσσονται στα κάτω άκρα, όταν αυτά αναπτύσσονται στα πόδια έχουμε ταυτόχρονα και φλεβική ανεπάρκεια και οφείλετε σε παλινδρόμηση του αίματος από το εξωτερικό δίκτυο στο εσωτερικό, όπου οι βαλβίδες παρουσιάζουν πρόβλημα. Στα κάτω άκρα σχηματίζουν νησίδες ή ομάδες αγγείων ή και μεμονωμένα, πιο συχνά τα βλέπουμε στους μηρούς και γύρο από τις αρθρώσεις.

Αιτίες & Παράγοντες

Έχουμε δύο αιτίες στην δημιουργία των ευρυαγγειών. Η πρώτη είναι εκ γενετής και η δεύτερη είναι επίκτητη. Η εκ γενετής είναι πολυάριθμες οι γενετικές αιτίες των δερματικών ευρυαγγειών. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορα σύνδρομα όπως το bloom σύνδρομο στου ομοζυγώτες, Nevus Flamineus, klipperel, κληρονομικές αιμορραγικές ευρυαγγείες. Στης επίκτητες έχουμε το Cashing σύνδρομο. Στο παρελθόν πίστευαν ότι  η φλεβική ευρυαγγεία ήταν απόρροια υψηλής πίεσης των φλεβών. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι αυτή η πάθηση δημιουργείτε λόγο παλινδρόμησης, από την φλεβική ανεπάρκεια λόγο μη σωστής λειτουργίας των βαλβίδων, των δύο δικτύων επιφανειακού και εν τω βάθει.

Οι παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στην δημιουργία των φλεβικών ευρυαγγειών είναι ηλικία συνήθως μεταξύ 18 – 35 και η κορύφωση μεταξύ 50 – 60. Κυρίως γυναίκες είναι προσβεβλημένες μακράν σε σχέση με τους άντρες. Εγκυμοσύνη, η εγκυμοσύνη είναι ο παράγοντας κλειδί στην δημιουργία των φλεβικών ευρυαγγειών. Ο πιο σπουδαίος παράγοντας είναι μια ορμόνη η οποία προκαλεί εξασθένιση των τοιχωμάτων των αγγείων. Επίσης η διάταση της μήτρας πιέζει τις φλέβες αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό τους, προκαλώντας διάταση. Ευρυαγγείες οι οποίες δημιουργούνται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό βελτιώνονται ή και εξαφανίζονται.

Life Style (εργασία)

Επίκτητες ευρυαγγείες μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από ροδόχρου ακμή, βλεφαρίτιδα, ήλιος ή υπερβολικό κρύο. Τραύμα, καρκινοειδές σύνδρομο, σκληρόδερμα, αραχνοειδές αιμαγγείωμα , κορτικοστεροειδή, ηπατικά νοσήματα, κάπνισμα.

Θεραπεία

Επιλεκτική θεραπεία γίνεται με δύο τρόπους με α) σκληροθεραπεία το οποίο είναι ενδοφλεβική έκχυση ουσιών και β) θεραπείες με Laser.

Στα Derma Laser Clinic χρησιμοποιούμε το DYE Laser χρωστικής, ND Yang ,  και παλμικό (IPL) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εκτιμηθούν πολλοί παράγοντες όσο αφορά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος σε 1 μόνο θεραπεία θέλουμε τουλάχιστον 2 – 4. Σε κάθε επίσκεψη περιμένουμε μια βελτίωση 50% με 60%. Οι επισκέψεις γίνονται σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Μετά την θεραπεία μπορεί να εφαρμοστούν ελαστικοί επίδεσμοι ή ειδικές κάλτσες διαβαθμιζόμενης πίεσης. Στις παρενέργειες μπορεί να έχουμε μικρές μελανιές, δηλαδή μετατραυματική μελάγχρωση, η οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, συνίσταται περπάτημα και έλεγχος κάθε χρόνο για να προλαμβάνονται οι εμφανιζόμενες καινούριες ευρυαγγείες τις οποίες ο ασθενής έχει την τάση να δημιουργεί.

Τα αγγεία τα οποία θεραπεύονται δεν ξανά δημιουργούνται, μπορεί να δημιουργηθούν όμως να εμφανιστούν καινούρια. Όσο αφορά τις ευρυαγγείες του προσώπου εκεί η θεραπεία είναι πιο εύκολη, απαιτούνται 1 – 3 συνεδρίες σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους αλλά χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή στα αγγεία που έχουμε στα πλάγια της μύτης, όπου πρέπει να προσέχουμε την ένταση της ενέργειας των Laser γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Σχετικά με όλα τα παραπάνω μπορείτε να απευθυνθείτε στον δερματολόγο Ουζουνίδη ώστε να βρούμε μαζί της βέλτιστη λύση στο πρόβλημα σας.