fbpx

Ευρυαγγείες

Είναι λεπτά διεσταλμένα αγγεία τα οποία εμφανίζονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή τους βλεννογόνους και έχουν το μέγεθος μεταξύ 0.25 – 4 χιλιοστά. Αυτά τα διεσταλμένα τριχοειδή μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά τα βλέπουμε στο πρόσωπο γύρο από την μύτη, μάγουλα και πιγούνι. Επίσης αναπτύσσονται στα κάτω άκρα, όταν αυτά αναπτύσσονται στα πόδια έχουμε ταυτόχρονα και φλεβική ανεπάρκεια και οφείλετε σε παλινδρόμηση του αίματος από το εσωτερικό δίκτυο στο εξωτερικό, όπου και οι βαλβίδες παρουσιάζουνε πρόβλημα. Στα κάτω άκρα σχηματίζουν νησίδες ή΄ ομάδες αγγείων ή και μεμονωμένα, πιο συχνά τα βλέπουμε στους μηρούς και γύρο από τις αρθρώσεις.

Αιτίες & Παράγοντες

Έχουμε δύο αιτίες στην δημιουργία των ευρυαγγειών. Η πρώτη είναι εκ γενετής και η δεύτερη είναι επίκτητη. Η εκ γενετής είναι πολυάριθμες οι γενετικές αιτίες των δερματικών ευρυαγγειών. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορα σύνδρομα όπως το bloom σύνδρομο στου ομοζυγώτες, Nevus Flamineus, klipperel, κληρονομική αιμορραγική ευρυαγγείες. Στης επίκτητες έχουμε το Caching σύνδρομο. Στο παρελθόν πίστευαν ότι  η φλεβική ευρυαγγεία ήταν απόρροια υψηλής πίεσης των φλεβών. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι αυτή η πάθηση δημιουργείτε λόγο παλινδρόμησης, από την φλεβική ανεπάρκεια λόγο μη σωστή λειτουργίας των δύο δικτύων επιφανειακού και του εν τω βαθει.

Οι παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στην δημιουργία των φλεβικών ευρυαγγειών είναι ηλικία συνήθως μεταξύ 18 – 35 και η κορύφωση μεταξύ 50 – 60. Γένος γυναίκες είναι προσβεβλημένες μακρά σε σχέση με τους άντρες. Εγκυμοσύνη, η εγκυμοσύνη είναι ο παράγοντας κλειδί στην δημιουργία των φλεβικών ευρυαγγειών. Ο πιο σπουδαίος παράγοντας είναι μια ορμόνη η οποία προκαλεί εξασθένιση των τοιχωμάτων των αγγείων. Επίσης η διάταση της μίτρας πιέζει τις φλέβες αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό τους, προκαλώντας διάταση. Ευρυαγγείες οι οποίες δημιουργούνται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό βελτιώνονται η και εξαφανίζονται.

Life Style (εργασία)

Επίκτητες ευρυαγγείες μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από ροδόχρους ακμή, βλεφαρίτιδα, ήλιος ή υπερβολικό κρύο. Τραύμα, καρκινοειδές σύνδρομο, σκληρόδερμα, αραχνοειδές αιμαγγείωμα , κορτικοστεροειδή, υπατικά νοσήματα, κάπνισμα.

Θεραπεία

Επιλεκτική θεραπεία γίνεται με δύο τρόπους με σκληροθεραπεία το οποίο είναι ενδοφλεβική έκχυση ουσιών. θεραπείες με Laser στα Derma Laser Clinic χρησιμοποιούμε το DAY Laser χρωστική, ND Yang και παλμικό με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εκτιμηθούν πολλοί παράγοντες όσο αφορά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος σε 1 μόνο θεραπεία θέλουμε τουλάχιστον 2 – 4, σε κάθε επίσκεψη περιμένουμε μια βελτίωση 60 με 60% οι επίσκεψη γίνονται σε διάστημα ενός μήνα μεταξύ τους. Μετά την θεραπεία μπορεί να εφαρμοστούν ελαστικοί επίδεσμοι ή ιδικές κάλτσες διαβαθμιζόμενης πίεσης, στις παρενέργειες μπορεί να έχουμε μικρές μελανιές, δηλαδή μετά τραυματική μελάγχρωση, η οποία το επόμενο χρονικό διάστημα φεύγουν από μόνες τους. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, συνιστάτε περπάτημα και συνιστάτε έλεγχος κάθε χρόνο για να προλαμβάνονται οι καινούριες ευρυαγγείες τις οποίες έχει ο ασθενής τάση να δημιουργεί.

Τα αγγεία τα οποία θεραπεύονται δεν ξανά δημιουργούνται, μπορεί να δημιουργηθούν όμως καινούρια. Όσο αφορά τις ευρυαγγείες του προσώπου εκεί η θεραπεία είναι πιο εύκολη, απαιτούνται 1 – 3 συνεδρίες σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα αγγεία που έχουμε στα πλάγια της μύτης, όπου δεν πρέπει να ξεφύγουμε στην ένταση των Laser γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Σχετικά με όλα τα παραπάνω μπορείτε να απευθυνθείτε στον δερματολόγο Ουζουνίδη ώστε να βρούμε μαζί της βέλτιστη λύση στο πρόβλημα σας.