fbpx

Αιμαγγείωμα – Αγγειακές Δυσπλασίες

1. Ομαλό αιμαγγείωμα

Χαρακτηρίζεται από μια διάταση των τριχοειδών στην θηλωματώδη μοίρα του χορίου, επίσης το ακούμε και σαν Solmon patch και το βρίσκουμε στο 20% – 60% των νεογνών. Πιο συχνά ανευρίσκετε στον αυχένα στο 80% ως βλάβη ομαλή ερυρθορόδινη με ανώμαλη περιφέρεια. Μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνειά του και λεπτές ευρυαγγείες, επίσης μπορεί να εντοπιστεί στα βλέφαρα στο μεσόφρυο ακρορύμνιο άνω χείλη. Οι βλάβες του προσώπου υποχωρούν μέχρι το τέλος του πρώτου έτους. Ενώ η εντόπιση στο αυχένα είναι πιο επίμονες και σε ποσοστό 45% παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι την ενήλικη ζωή.

Port wine stain

Το ομαλό αιμαγγείωμα που εμφανίζεται σε μορφή πλάκας ρόδινης ή σκοτέρυθρης ή πορφυρικής, μεγέθους από 2 εώς 25 εκατοστά ή και πολύ μεγαλύτερο το ονομάζουμε Port wine stain. Παρατηρείται σε ποσοστό 0.3% των νεογνών, οι βλάβες έχουν χροιά σκοτινέρυθρη και παραμένουν εφόρου ζωής. Με το πέρασμα των χρόνων η χροιά γίνεται πιο σκουρόχρωμη και πιο ερπειμένη και ανώμαλα πεπαχυμένη. Οι βλάβες του ομαλού αιμαγγειώματος (Port Wine Stain) με εντόπιση στο πρόσωπο μπορούν να σχετίζονται με οφθαλμικά προβλήματα. Το λεγόμενο σύνδρομο Sturge Weber ή εγκεφαλοτριδυμική αγγειωμάτωση το σύνδρομο Klippel Trenaumay ή οστεοϋπερτροφικό αιμαγείωμα, με μελαχρωματική – αγγειακή φακωμάτωση.

Διάγνωση

Δεν χρειάζονται ιδικά τεστ για την διάγνωση των αιμαγγειωμάτων. Είναι συνήθως κλινική όταν έχουμε αιμαγγειώματα εσωτερικών οργάνων χρειάζονται ultra sound – mpi – ST scan.

Θεραπεία

Κορτικοειδή ενέσιμα μέσα στην βλάβη, για να ανακοπεί η αύξηση και η φλεγμονή, τα beta blockers, timolol gel και θεραπεία Laser. Το Laser χρειάζεται για μείωση του ερυθήματος και πιο γρήγορη επούλωση.

2. Κερασόχροα αιμαγγειώματα (Cherry)

Τα κερασόχροα ή γεροντικά αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως μετά την 4η δεκαετία της ζωής. Είναι πολύ συχνές βλάβες ασυμπτωματικές ελαφρά ημισφαιρικές μεγέθους από 0.2 έως 3.5 χιλιοστά. Εμφανίζονται συνήθως στο κορμό και λιγότερο στα άκρα. Έχουν έντονη ερυθρή χροιά.

Θεραπεία

Στα Derma Laser Clinic έχουμε τα Syncro Q , Dai Laser, ND yang , Fractional

3. Αστεροειδή αιμαγγειώματα (Spider nevi)

Τα αστεροειδή αιμαγγειώματα εμφανίζονται πιο συχνά στην παιδική ηλικία, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και αυχένα, μπορεί να είναι μονήρη ή και πολλαπλά. Εμφανίζονται επίσης στα 2/3 των εγκύων κατά τους πρώτους μήνες της κύησης, και αυξάνονται στο αριθμό μέχρι τον τοκετό. Μετά τον τοκετό στους 6 μήνες έχουμε υποστροφή, αλλά μπορούν να ξανά εμφανιστούν στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Η διάγνωση είναι εύκολη και η θεραπεία πραγματοποιείτε με Syncro Q , Dai Laser ή Laser χρωστική , ND yang, CO2 Laser

4. Φλεβικές λίμνες

Είναι αγγειώματα που εμφανίζονται σε μέση και μεγαλύτερη ηλικία και εμφανίζονται κυρίως στα χείλη, στο αυτιά, αλλά και στο πρόσωπο, ενηλίκων αλλά και υπερηλίκων. Κυρίως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Μπορεί να είναι μονήρης ή πολλαπλές, ελαφρά ερπημένες ασυμπτωματικές, σκοτεινής ή γκριζοκύανης χροιάς. Οι φλεβικές λίμνες είναι μόνιμες εκτασίες των φλεβιδίων στο άνω τμήμα του χορίου, λόγο εκφύλισης του συνδετικού ιστού. Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό και η θεραπεία γίνεται εκλεκτικά στα Derma Laser Clinic με το Dai Laser. ND yang.

5. Αγγειοκερατώματα

Είναι τριχωειδικές εκτασίες στο επιπολής χόριο, και καλύπτονται από μια υπερπλαστική επιδερμίδα. Έχουμε 5 τύπους αγγειοκερατωμάτων.

Α) Το αγγειοκεράτωμα του Miballi είναι σπάνια οικογενής κατάσταση που προσβάλει κυρίως κορίτσια. Το κρύο θεωρείτε σαν εκλιτικό παράγοντας για φαίνεται να εμφανίζονται στην θέση των χειμετλών, οι βλάβες εμφανίζονται σε ηλικία περίπου 10 – 15 χρονών. Είναι κυρίως βλατίδες ερυθρό κυανές ή υπερατοκερασικες στην ράχη και στα πλάγια των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Είναι ασυμπτωματικές και δεν υποχωρούν από μόνα τους. Θεραπεία γίνεται με καταστροφή των βλαβών με Laser CO2 , erbioum Laser διαθερμοπιξία και κρυοπιξία.

Β) Αγγειοκεράτωμα οσχέου και αιδοίου. Είναι ο συχνότερος τύπος αγγειοκερατώματος που παρατηρείται σε ενήλικες. Οι βλάβες εμφανίζονται σαν βλατίδες 1 – 3 χιλ. σκοτεινής – ερυθρωπής χροιάς στίλβουσες. Ορισμένοι ασθενείς μπορείς να εμφανίζουν κνησμό ή και αιμορραγία των βλαβών. Είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Θεραπεία με Laser Dai , ND yang, CO2 ή χειρουργικά.

Γ) Αγγειοκεράτωμα μονήρης ή πολλαπλό

Εμφανίζεται σε ηλικία 10 – 14 ετών. 2 έως 10 εκατοστά μέγεθος στα κάτω άκρα και μπορεί να εμφανιστεί σε θέσει προηγούμενου τραυματισμού. Έχει χροιά σκουρόχρωμη και φαιομέλαινα. Εδώ ίσως απαιτηθεί ιστολογικό έλεγχος για τεθεί η διάγνωση, γιατί είναι σε διαφορική διάγνωση με σπίλους, κοινές μυρμηγκιές ή και μελάνωμα

Δ) Αγγειοκεράτωμα περιγεγραμένο

Είναι μια σπάνια κατάσταση συνήθως εμφανίζεται κατά την γέννηση ή μέχρι την εφηβεία. Εμφανίζεται μονόπλευρα στην κνήμη, στο μηρό στον γλουτό ή και οπουδήποτε αλλού. Εμφανίζεται σαν πλάκα ταινιοειδής. Υπερκερατοσική και κυανό μαύρης χροιάς. Δεν εμφανίζουν αυτόματη υποστροφή. Η θεραπεία γίνεται με Laser Dai , ND Yang ή χειρουργικά.

Ε) Αγγειοκεράρωμα διάχυτο του κορμού

Είναι σπάνια δερματοπάθεια που εμφανίζεται με ευρυαγγείες και μικρό βλατιδόδη αιμαγγειώματα διάσπαρτα στον κορμό. Το δερματικό εξάνθημα συχνά συνοδεύετε από καρδιαγγειακά και νεφρικά προβλήματα. Το εξάνθημα αυτό το βρίσκουμε σαν κοινό χαρακτηριστικό σε σπάνια κληρονομικά σύνδρομα νόσο fabri anderson , φουκοσίδοη, γληκο πεπτιδουρία νόσο kantzaki.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον δερματολόγο στη Θεσσαλονίκη για να σας επιλύσει κάθε απορία.